Zelf een NAS-device bouwen

Helpdesk & Vraag/Aanbod
Post Reply
HobbeS
Posts: 1651
Joined: 04 Apr 2004, 18:42
Location: Heino
Contact:

Zelf een NAS-device bouwen

Post by HobbeS » 17 Jan 2009, 22:26

Ik ben van plan om zelf een NAS te gaan bouwen... Nu kom ik er nog niet helemaal uit. Het liefst zou ik een klein systeem bouwen voor rond de €200,= welke ook nog behoorlijk zuinig is in energieverbruik. Helaas lijkt alles toch nog wel aardig duur..

Ik zit als OS te denken aan Openfiler.

Dan de hardware:
Behuizing: Geen, bouw ik zelf iets voor
Voeding: PicoPSU 120w €59,50
Moederbord: VIA EPIA-VB7002G - 1500MHz MiniITX €64,00
Geheugen: Kingston ValueRAM - Geheugen - 2 GB ( 2 x 1 GB ) €19,06
Harddisks: WD Caviar Green WD5000AACS 500GB €51,27
IDE->CF: IDE 40 pin female - Compact Flash CardReader €13,00

Totale kosten nu: €206,83(met NOG 1hd..)

Wat vinden jullie van deze setup en zie ik nog wat dingen over het hoofd?
Het idee is dat ik helemaal geen fans nodig heb en dat het systeem draait op de CF kaart. Als de NAS dan niet wordt gebruikt kan/kunnen de schijven uit (laag energieverbruik).
[url=http://www.heinoken.nl/proxy/stats/index.html]Team Heinoken[/url] Flusht naar u toe deze zomer!
Kijk een keer op [url=http://www.heinoken.nl]Heinoken[/url] voor uitgaansfoto's & het bruisende leven rond Heino..

HobbeS
Posts: 1651
Joined: 04 Apr 2004, 18:42
Location: Heino
Contact:

Post by HobbeS » 31 Jan 2009, 12:27

Heeft niemand hier opmerkingen op..?
[url=http://www.heinoken.nl/proxy/stats/index.html]Team Heinoken[/url] Flusht naar u toe deze zomer!
Kijk een keer op [url=http://www.heinoken.nl]Heinoken[/url] voor uitgaansfoto's & het bruisende leven rond Heino..

User avatar
Marshal
Posts: 1457
Joined: 14 Jun 2003, 22:08
Location: Amsterdam
Contact:

Post by Marshal » 31 Jan 2009, 14:17

Waarom niet een kant en klare externe harddisk kopen met een ethernet aansluiting, zoiets als de Freecom Network Drive 1TB.
Distributed.net: the only reason my computer is on, right now!

HobbeS
Posts: 1651
Joined: 04 Apr 2004, 18:42
Location: Heino
Contact:

Post by HobbeS » 02 Feb 2009, 20:44

Zo'n externe HD staat volgens mij altijd aan en ik verwacht dat de HD daardoor geen lange levensduur heeft.. I.c.m met laptop heb ik in een korte tijd behoorlijk wat harde schijven versleten, ik denk dat wanneer een hardeschijf in zo'n behuizing zo warm wordt en dat ze daardoor niet lang mee gaan...

Vandaar dat ik naar zo'n oplossing zat te kijken. Daarnaast zijn de mogelijkheden in de toekomst groter (meer HD's mogelijk, eventueel backup mogelijkheden / raid)
[url=http://www.heinoken.nl/proxy/stats/index.html]Team Heinoken[/url] Flusht naar u toe deze zomer!
Kijk een keer op [url=http://www.heinoken.nl]Heinoken[/url] voor uitgaansfoto's & het bruisende leven rond Heino..

fanaat
General MOD
Posts: 1744
Joined: 14 Jun 2003, 23:23
Location: Brummen
Contact:

Post by fanaat » 02 Feb 2009, 22:49

Je kunt ook externe hdd's met een schakelaar kopen. bv Philips.
Nu op Mojito Custom :)

HobbeS
Posts: 1651
Joined: 04 Apr 2004, 18:42
Location: Heino
Contact:

Post by HobbeS » 02 Feb 2009, 23:23

Die van Marshal heeft ook een aan/uit schakelaar.. Alleen moet je dan altijd naar (bijvoorbeeld) de meterkast om iets erop te zetten of uit te lezen..

Idee is dat ik een willekeurige computer opstart en dat ik bij mijn foto's of muziek kan.. Hoef ik dat niet op elke computer te zetten.
[url=http://www.heinoken.nl/proxy/stats/index.html]Team Heinoken[/url] Flusht naar u toe deze zomer!
Kijk een keer op [url=http://www.heinoken.nl]Heinoken[/url] voor uitgaansfoto's & het bruisende leven rond Heino..

User avatar
Marshal
Posts: 1457
Joined: 14 Jun 2003, 22:08
Location: Amsterdam
Contact:

Post by Marshal » 03 Feb 2009, 01:05

HobbeS wrote:Die van Marshal heeft ook een aan/uit schakelaar.. Alleen moet je dan altijd naar (bijvoorbeeld) de meterkast om iets erop te zetten of uit te lezen..

Idee is dat ik een willekeurige computer opstart en dat ik bij mijn foto's of muziek kan.. Hoef ik dat niet op elke computer te zetten.
Die freecom externe harrdisk kan je direct via een switch/hub in je netwerk hangen. De harddisk kan je dan gewoon op elke PC mouten. Begrijp niet helemaal wat je bedoeld dat je erheen moet lopen om iets erop te zetten of uitt tel lezen.

Het zelf bouwen van zo'n NAS, is waarschijnlijk leuker, maar ik denk denk niet je je een stabieler/zuiniger/kleiner/goedkoper systeem voor krijgt.

Wil je echte meerdere TB's aan opslag gaan creeren is een zelfbouw systeem waarschijnlijk handiger, maar voor 500/100Gb zou ik die moeite niet nemen.
Distributed.net: the only reason my computer is on, right now!

fanaat
General MOD
Posts: 1744
Joined: 14 Jun 2003, 23:23
Location: Brummen
Contact:

Post by fanaat » 03 Feb 2009, 01:07

Dan is een nas idd een optie. Als je het ding wil verstoppen zou ik voor een kant en klaar ding gaan en niet zelf iets bouwen.
Nu op Mojito Custom :)

Post Reply