Ik heb geen ervaring met Pentium, maar ben uitsluitend AMD gebaseerd. Dit zijn mijn ervaringen van de laatste upgrade.
Een processor vervangen is tegenwoordig niet meer zo moeilijk om te vervangen. Wel moet je er goed op letten of je huidige (of je nieuwe) moederbord die processor wel ondersteund. Goed nakijken/navragen dus. En ff in de handleiding kijken of je nog jumper(s) moet verzetten.
Verder douw je zo'n CeePeeUutje er niet in, maar doe je de ZIF socket met een hendeltje open, leg je de CPU erin en druk je het hendeltje weer in de oude positie. Vervolgens *douw* je er een koeler op.
De laatste upgrade die ik heb uitgevoerd was ik bang dat met het plaatsen van de koeler mijn moederbord door midden zou breken. $^%$^ wat gaat dat zwaar zeg. Hebben meer mensen hier problemen mee?
Eindelijk alles op de plek. PC aanzetten en installeren maar. Snelheid viel me heel erg tegen. Vooral toen ik mijn koetje ging benchmarken. Bleek dat er een jumpertje op het moederbord nog niet goed stond. Omdat het moederbord ook nog Duron CPU's ondersteunde stond van fabriekswege de FSB op 100MHz. Jumpertje verzet en de gewenste FSB voor de CPU werd automatisch ingesteld.
Moraal: RTFM van je moederbord om te kijken of je alle jumpers wel goed hebt staan.
Geheugen: Vele types tegenwoordig. Bij nieuwe moederborden is het praktisch allemaal DDR 168 pins. (Uitzonderingen daargelaten). Let erop dat je je geheugen afstemt op de FSB die je gebruikt. FSB = 266MHz? gebruik dan 266MHz geheugen (PC2100). 333MHZ = PC2700 en 400MHz. Je kunt overwegen om geheugen te nemen wat een stap sneller is, zodat je bij een evt CPU upgrade niet je geheugen hoeft te vervangen.
Lagere FSB kan in enkele gevallen ook, maar is niet aan te raden vanwege perfomance verlies.
Bij het uitbreiden van bestaand geheugen het liefst hetzelfde merk geheugen gebruiken. Soms komt het voor dat twee geheugenmodules van verschillende merken conflicten kunnen geven. Verder goed opletten wat voor types geheugen het moederbord ondersteund en in wat voor aantal die geheugens worden ondersteund. Als een moederbord 3 bankjes bevat, betekend niet dat je lukraak 3x 1024MB PC400 geheugen kunt plaatsen. Integendeel. Again: RTFM van het moederbord.
HD: TUURLIJK. een systeem met slechts 1 fysieke harde schijf is vaak wat trager in het gebruik. Verspreid de data-aanvragen over meerdere harde schijven (Beter gezegd, verdelen over meerdere aparte lees/schrijfkoppen). Scheelt enorm.
Een hele mooie verdeling zou zijn: 1 fysieke harde schijf voor je systeem, 1 fysieke harde schijf voor je games, 1 fysieke harde schijf voor je swap file, en 1 fysieke harde schijf voor je gesharede zooi. (fysieke harde schijf is dus wat anders als een partitie)
Zodra je slim gebruikt maakt van meerdere fysieke harde schijven kan dat een hoop zaken enorm sneller maken.
Voorbeeld: Videobewerken: Zodra je een filmpje hebt gemonteerd vanuit verschillende fragmenten, en je wilt het uiteindelijke resultaat uitvoeren naar een AVI o.i.d., zorg er dan voor dat alle fragmentjes op 1 harde schijf staan, en dat je outputfile op een andere harde schijf terecht komt. Snelheid gegarandeerd (Tenzij er flink gerekend moet worden, maar dan zijn andere componenten de vertragende factor)
Videokaart: Hmm, weinig ervaringen hiermee. Persoonlijke mening: De videokaartenmarkt is op dit moment behoorlijk messed-up. Iemand anders die hier wat meer over kan zeggen?
Verder heb ik goeie ervaringen met
http://www.informatique.nl, maar mocht er een webwinkel in jou buurt zitten, neem dan daar de zooi af.
1. Omdat je dan je spullen kunt afhalen. Scheelt verzendkosten.
2. Veel belangrijker: Als er iets niet goed is (Garantiegevalletjes ofzo) dan kun je *persoonlijk* met je spullen langs gaan. Opsturen is vaak een drama en kost je nog geld ook nog.
my 2 cents